perjantai 20. huhtikuuta 2012

EU tulee jakamaan lentomatkustajien tiedot USA:n kanssa

EU:n päättäjät äänestivät torstaina 19.4.2012 lain puolesta joka sallii Euroopan Unionista lähtevien lentomatkustajien tietojen jakamisen USA:n viranomaisille. Kyseistä lakia vastustettiin EU:ssa vuosia koska lentomatkustajien yksityisyyttä haluttiin suojella mutta nyt laki monien ihmetykseksi siis meni läpi.

Mistä laissa on kysymys?


Käytännössä tämä lakiuudistus tarkoittaa sitä että kun sinä Suomen kansalaisena matkustat lentäen jostakin EU maasta Yhdysvaltoihin, luovutetaan USA:n viranomaisille kaikki henkilökohtaiset tietosi. Monien matkalaisten korvaan tämä voi kuulostaa ikävältä ja tuskin tulee ainakaan positiivisesti vaikuttamaan USA:n turismin kasvuun..

Matkustajien luovutetut tiedot tulevat pysymään USA:n viranomaisilla jopa yli 15 vuoden ajan. Ensimmäisen 5 vuoden jälkeen tiedot siirretään toiseen tietokantaan jossa ne säilytetään vielä ainakin 10 vuoden ajan siitä ajankohdasta kun matkustit lentäen Amerikan maalle.

Poljetaanko tässä EU:sta matkaavien oikeuksia?


Minun mielestäni kyllä, mutta mitään uuttahan tässä ei ole. Tähän suuntaan ollaan menty koko ajan ja matkailijat ja etenkin lentomatkustajat ovat viranomaisille helppo kohde polkea yksityisyydensuojaan liittyviä oikeuksia koska aina voidaan vedota muiden lentomatkustajien turvallisuuteen. Onko tämä “matkustajien turvallisuus” sitten pelkkä tekosyy sille että saadaan kerättyä mahdollisimman laaja tietokanta ihmisten tekemisistä ja menemisistä, ehkäpä..

Toisaalta, kannattaako tästä olla kovinkaan huolissaan? Monet tahot ovat esittäneet että Yhdysvaltojen viranomaiset ovat jo pitkän aikaa saaneet tällaiset tiedot matkustajilta käsiinsä ja nyt se tapahtuu vain EU:n hyväksynnällä. Oli miten oli, valvontaa lentomatkustajien kohdalla tullaan lisäämään jatkuvasti ja eipä me pienet kansalaiset ja maailman matkaajat asialle juurikaan mitään voida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti